Du kommer aldrig vara uttråkad igen med de här 30 brädspelen

Oavsett om det är vinter eller sommar spelar vi brädspel året runt. Vi bjuder in våra grannar minst en gång i månaden för att spela ett nytt spel. Vid det här laget är vårt skåp fullt av superroliga brädspel. Vi delar gärna med oss av vår kunskap, för dessa 30 brädspel är ett måste.

Brädspel

Det spelar ingen roll om vi vinner eller förlorar. Vi skrattar alltid och har roligt när vi spelar!

Vi skiljer mellan brädspel där man måste arbeta tillsammans, brädspel för två personer och naturligtvis brädspel där man spelar mot varandra.

Vet du något annat brädspel som vi borde prova? Kommentera i så fall gärna nedan på den här sidan. Tack!

Visste du att vi också gör spel

Dina vänner har förmodligen aldrig spelat dessa spel förut. Överraska dem nu!

Skattjakt
Escape Room för barn
Pubquiz
Favorit eller inte

Vi har kategoriserat brädspelen. Sedan några år tillbaka har vi varit stora fans av spel där man inte spelar mot varandra utan måste försöka vinna tillsammans. Vi gillade det inte till en början, men det visade sig vara väldigt roligt.

Så vi börjar med brädspel där man måste arbeta tillsammans.


Paleo - Forntidens brädspel

Vi börjar med ett relativt nytt spel från 2021. Ett av våra favoritbrädspel eftersom man inte spelar mot varandra utan med varandra. Så antingen vinner man tillsammans med gruppen eller så förlorar allihopa.

Brädspel Paleo

Under den tidiga stenåldern, när människorna levde som nomader, var varje dag en ny utmaning. Det här brädspelet är ett överlevnadsspel. Spelarna kan tillsammans spela olika scenarier som blir allt svårare. Det sägs att spelet varar 45 till 60 minuter, men det lyckades vi aldrig med.

Paleo

Kanske är vi den typen av sociala spelare som umgås, tar pauser och tänker för mycket. Och på tal om att tänka - det är nämligen väldigt viktigt att tänka efter i det här spelet, annars överlever du inte. Är du redo för ett äventyr som utspelar sig under stenålderns spännande dagar?

 • 2-4 Spelare
 • 45 - 60 Minuter 
 • 10 - 99 År

Vår åsikt:

Eftersom vi redan har spelat många brädspel mot varandra tyckte vi att det skulle vara kul att prova spela tillsammans för en gångs skull, så att vi alla kan vinna. Varje scenario har olika kort, vilket gör att spelet alltid är överraskande. Våra grannar håller med oss om att detta är ett av de bästa spelen någonsin.


7 Wonders

Brädspel 7 wonders

I det strategiska brädspelet 7 Wonders är du ledare för en av de sju stora städerna från antiken. Utnyttja ditt lands naturresurser, delta i den eviga kapplöpningen om framsteg, utveckla handelsförbindelser och utöva din militära makt. Gå till historien genom att bygga ett av världens sju arkitektoniska underverk!

Ett roligt spel där alla är involverade i skapandet av sitt eget imperium. Men under tiden är det viktigt att hålla koll vad de andra spelarna gör. Vi har bara spelat brädspelet två gånger sedan vi nyligen köpte det, men jag vill redan spela det igen ikväll. När du väl har spelat brädspelet kommer du garanterat vilja spela det igen dagen efter.

 • 3-7 Spelare
 • 30 Minuter 
 • > 10 År
7 wonders

Vår åsikt:

I många brädspel för vuxna arbetar alla med sin egen taktik, men för detta spel är det viktigt att prata mycket med varandra, så det bidrar till en härlig och social stämning. Hos oss står vinflaskan står alltid på bordet när vi spelar detta spel. Det är ett relativt enkelt spel, även för den senare delen av kvällen (då vinflaskan är tom).


Pandemic 

Ett av de brädspel som folk alltid pratar om är Pandemic. I det här spelet är du en del av en grupp forskare, var och en med sin egen roll, som försöker bekämpa fyra farliga epidemier. Över hela världen efterfrågas din närvaro. Från din bas i Atlanta sprider kommer du ta dig ut runt om i hela världen med detta grundspel. Kommer ni att lyckas rädda jorden eller kommer sjukdomarna att förstöra livet på jorden för alltid?

Brädspel Pandemic
 • 2-4 Spelare
 • 45 Minuter 
 • > 8 År

Vår åsikt:

Det finns brädspel som vi vill spela varje dag. Pandemic är definitivt ett sådant spel. Varje gång är spelet annorlunda. Och om du skulle gilla grundspelet lika mycket som vi gör väntar Legacy på dig. Tre ytterligare brädspel där spelet och reglerna ändras under spelets gång. Du måste riva kort, nya sjukdomar läggs till, nya material och mycket mer.

Varje spel är då en "säsong" som du kan spela upp till 24 gånger. Allvarligt talat... Du har aldrig spelat ett så roligt spel förut. Det här är bara för riktiga spelälskare som gillar att spela i många timmar. Vi spelade alla tre "säsongerna" med våra grannar och var mycket imponerade av det här spelet. Betyg 10 av 10.


Pandemic

The Legends of Andor

Brädspel som innehåller strider är inte alltid populära hos många spelare. Men med det här spelet tänker folk ofta annorlunda. Ett spännande kooperativt brädspel för hela familjen.

The Legends of Andor

Spelarna är hjältar som måste försvara fantasilandet Andor mot alla typer av monster, t.ex. troll och drakar. Spelarna tar på sig rollen som en trollkarl, en dvärg, en krigare och en bågskytt, var och en med unika förmågor. Hjältarna samlar guld, ädelstenar och olika föremål som förbättrar deras kraft och viljestyrka. På så sätt kan de bättre hantera sina motståndare.

Men oförutsedda händelser gör alltid livet svårt för spelarna. Endast genom goda råd och gemensamma strider kan hjältarna överleva! Spelet innehåller 5 olika, utmanande legender, inklusive ett introduktionsspel

Brädspel The Legends of Andor
 • 2-4 Spelare
 • 75 Minuter 
 • > 10 År

Vår åsikt:

Vi spelade den första legenden och efter 5 minuter visste vi: det här spelet är fantastiskt! Grafiken är vacker, spelmekaniken är enkel och berättelsen är mycket välgjord. Och det faktum att du kan börja spela nästan omedelbart (resten av reglerna förklaras under spelets gång) är toppen. Andor rekommenderas varmt!"


Robinson Crusoe - Brädspel på en öde ö

Robinson Crusoe erbjuder en rad episka scenarier som utspelar sig på en öde ö. I det här brädspelet måste du överleva tillsammans med dina medspelare och fullfölja det uppdrag som hör till scenariot. Du måste skaffa mat, skydda ditt gömställe och utforska ön. 

Detta kanske låter enkelt, men det är det inte! Det snabbt skiftande vädret, de vilda djuren och din egen mänskliga klumpighet gör det hela svårt. Hur många dagar kan du överleva på ön?

Brädspel Robinson Crusoe
 • 1-4 Spelare
 • 90 - 180 Minuter 
 • > 13 År

Vår åsikt:

Vissa regler i brädspel är enkla. Tyvärr är dessa regler ganska svåra. Men när du väl har fått grepp om dem är det ett superkul spel fullt av överraskningar. Det finns flera scenarier och det är inte lätt att överleva på den här ön, det finns nämligen många oväntade faror. Du behöver god kommunikation och lagarbete, annars kommer det här spelet inte att få ett lyckligt slut. Vi har spelat 2 scenarier nu och lyckligtvis lever vi fortfarande. Till alla som läser detta: skicka en båt för att rädda oss!

Robinson Crusoe

Brädspel med och mot varandra

Brädspelen du hittills läst om är spel där man kan vinna tillsammans. Men det finns också några fantastiska brädspel där man måste samarbeta, men där man ändå spelar mot varandra. Är ni redo?

Codenames 

Två rivaliserande underrättelsetjänster känner till 25 spioners hemliga identiteter. Deras lagkamrater känner till dessa spioner endast genom deras kodnamn. Lagen tävlar mot varandra och försöker bli först med att kontakta sina spioner.

Brädspel Codenames

Varje underrättelsechef ger ledtrådar och hans lagkamrater försöker gissa orden utan att avslöja motståndarens spioner. Tricket är att använda ett ord för att gissa så många kort som möjligt. Och naturligtvis vill alla hålla sig borta från lönnmördaren. Och det finns många tillägg för det här spelet också!

Und auch bei diesem Spiel gibt es viele Erweiterungen!

 • 2 - 8 Spelare
 • 15 Minuter 
 • > 9 År
Codenames

Vår åsikt:

På vår senaste semester spelade vi detta varje dag med våra barn. Och det blir aldrig tråkigt eftersom det finns olika kort varje gång. Inget spel är likt det andra. Man lär sig hur den andra personen kommunicerar. Och precis när man tror att man vet, visar det sig att man absolut inte vet. Rekommenderas varmt för familjer.

Brädspel med kommunikation har alltid varit våra favoriter!


Alcatraz - Brädspel kan ibland vara orättvisa

Spelarna är fångar som sitter i dödscell på Alcatraz och vill försöka rymma. För att fly skapas en plan som består av sex delar. Det finns bara ett problem: för att planen ska kunna genomföras måste någon stanna kvar.

Brädspel kan ibland vara orättvisa.

Brädspel Alcatraz

Ett mycket taktiskt och spännande spel, dock kan spelreglerna kan vara ganska svåra i början....

 • 3 - 4 Spelare
 • 90 Minuter 
 • > 15 År
Alcatraz

Vår åsikt:

Det finns få brädspel som är lika unika som Alcatraz. Man måste samarbeta, samtidigt som man är varandras motståndare.

Så du måste alltid själv bestämma vem du vill arbeta tillsammans med i det specifika ögonblicket och vem du inte vill arbeta tillsammans med. Ibland är spelet väldigt svårt eftersom man gör någon besviken. Hur förblir ni vänner under spelets gång? Det är ett mycket intressant och psykologiskt spel

Vi har bara spelat det här spelet två gånger, men vi var imponerade. Det liknar inget annat spel och det är det som gör det så fantastiskt underhållande. Nu när vi skriver detta känner vi redan för att spela det igen.


Gloomhaven - Världens främsta spel

Gloomhaven är en klassiker och har länge ansetts vara ett av de bästa brädspelen som finns. Det är ett spel med taktiska strider i en ständigt föränderlig värld där motiven hela tiden varierar.
Spelarna tar på sig rollen som en vandrande äventyrare under spelets gång, var och en med sina egna färdigheter och orsaker för att ge sig in i denna mörka värld

Brädspel Gloomhaven

Spelarna måste arbeta tillsammans för att övervinna faror som fängelsehålor och ruiner. Under äventyret förbättrar varje spelare sina färdigheter och får mer erfarenhet genom byten, upptäckter, utforskande och plundring av nya platser; man upplever en historia som ständigt utvecklas och formas av de val som görs i spelet.

 • 1 - 4 Spelare
 • 120 Minuter 
 • > 13 År
Gloomhaven

Vår åsikt:

Jag kan inte låta bli att le när jag ser Gloomhaven-boxen. Dock försvinner leendet för ett ögonblick när man plockar upp spelet - det väger 10 kilo! Men när du öppnar lådan återvänder leendet. Det här spelet är minst sagt unikt. Om du gillar äventyrsspel där du utvecklas med din karaktär finns det inget bättre spel.

Du börjar som spelare på nivå 1 och ger dig ut på ditt första äventyr med dina vänner (alla har sin egen unika karaktär). Du måste först besvara några frågor som du stöter på längs vägen. Det kommer att avgöra vilka karaktärer din grupp antar. Skatter och föremål som hittas efter vägen gör dig rikare och starkare, och när du återvänder till staden Gloomhaven kan du köpa nya saker. Fördjupa dig i den här underbara berättelsen.


Brädspel för två

De flesta brädspel är för 3 eller 4 spelare, men det finns också många roliga brädspel för bara två spelare. Spelen nedan är superroliga och vi har tillbringat många kvällar tillsammans tack vare dem.

Kahuna - Vem är chef på öarna?

Någonstans i södra Stilla havet är det krig om 12 små öar mellan två Kahuna-präster. Med hjälp av den sällsynta Kahuna-magin försöker de båda få öarna under sin kontroll. Vem av dem kommer att vinna denna strid?

Brädspel Kahuna

Använd dina kort för att få inflytande över öarna och tillintetgör din motståndares makt. Taktik och god planering leder till seger i denna magiska strid.

 • 2 Spelare
 • 30 Minuter 
 • > 9 År
Kahuna

Vår åsikt:

Vi har spelat det här spelet dussintals gånger. Ett av de enklaste spelen brädspelen för 2 personer. Och som alltid vinner Marjolein de första omgångarna eftersom hon är den som alltid lyckas hitta en bra taktik snabbt (fram tills att jag finner en bra taktik, för då vinner jag…iblandBestämmer ni er för att satsa på de små öarna eller försöker ni erövra de stora öarna? Vi säger ingenting, eftersom det är roligare att ta reda på det själv.


Babel

De första städerna och rikena uppstod i Mesopotamien. Kungarnas vördnad återspeglades i deras tempel.

Brädspel Babel

I Babel bygger båda spelarna tempel med hjälp av olika folk. Det är ingen lätt uppgift, eftersom sumererna, hettiterna, perserna, mederna och assyrierna är ganska oförutsägbara. Arbetare och byggmaterial försvinner, och tempel kollapsar plötsligt. Den spelare som behärskar uppgifterna bäst kommer att bygga de högsta templen och vinna spelet.

 • 2 Spelare
 • 30 Minuter 
 • > 9 År
Babel

Vår åsikt:

Marjolein och jag köpte det här spelet för flera decennier sedan och spelade det på våra semestrar. Ett spel för 2 där taktik är viktigare än tur. Du bygger torn, men samtidigt försöker du få ner eller stjäla motståndarens torn. De olika typerna av folk har alla sina egna egenskaper, så du måste vara uppmärksam på vilket folk du behöver.

Och återigen var det naturligtvis Marjolein som vann de första partierna. Det verkar alltid ta ett tag för mig att få ett spel att stämma. Men jag har lika roligt!


Caesar and Cleopatra

Caesar och Kleopatra har ett hatkärleksförhållande. De är griniga mot varandra, och konkurrerar samtidigt om makten i Rom. De försöker arrestera politikerna en efter en. Samtidigt attackerar de varandra bakom kulisserna med olagliga medel som intriger, förräderi och till och med öppna attacker!

Brädspel Caesar and Cleopatra

Ibland fattar en politiker ett beslut och ställer sig på en av de två aktörernas sida. Det är inte känt i förväg vilken fraktion en politiker tillhör eller när en politiker bestämmer sig för att uttala sig. Dessutom kan filosofen påtagligt motverka dina planer.

 • 2 Spelare
 • 30 Minuter 
 • > 9 År
Ceasar and Cleopatra

Vår åsikt:

De var älskare, men vid det här laget också fiender. Ett förtjusande scenario, eftersom vi också är partners som älskar att försöka slå den andra i ett spel. I det här spelet måste du spela dina kort väl för att vinna över de rika och mäktiga. Vanligtvis vinner min Cleopatra det här spelet, det måste jag ärligt erkänna. Den här Ceasar låter sig uppenbarligen fortfarande påverkas alltför mycket av sin frus skönhet. Ett roligt och underhållande brädspel för två!


Brädspel där man spelar mot varandra

Den vanligaste typen av spel är brädspel, som man spelar mot varandra. I regel kan spelen spelas av 2-4 personer, ibland upp till 6 personer. Den här listan över brädspel bör inte missas av äkta spelfantaster.

My City - Tetris i brädspelet

Varje spelare har ett bräde som de bygger sin stad på. I början av spelet finns det några olika funktioner - tomma fält, stenar, träd och så vidare. De byggnader man bygger representeras av tetrisliknande figurer i tre olika färger. En kortlek placeras mellan spelarna och varje gång vänds ett kort med ett av polyominosen om. Spelarna måste sedan bygga det i sin stad.

My City

Du kan spela grundspelet, men du kan också spela en legacy-variant där du utvecklas som spelare med ditt bräde.

 • 2-4 Spelare
 • 30 Minuter 
 • > 9 År
Brädspel My City

Vår åsikt:

Vi lockades av det här spelet eftersom det finns en legacy-variant av spelet, alltså spelet förändras när du spelar det! Och vi tycker att det är superkul. Spelet är väldigt lätt att spela, men det är inte lätt att göra rätt. Du kommer snart att inse att du måste tänka långt framåt, annars kommer du inte att kunna bygga din stad ordentligt. Vi har alltid varit fans av Tetris och är glada att se att det återspeglas i det här spelet. Ett riktigt familjespel, kort och roligt.


Everdell

I den vackra dalen Everdell hittar du en civilisation av skogsbor. Denna civilisation växer och frodas. Kommer solen att skina som mest i din stad innan vintern kommer?

Brädspel Everdell

Evertree följer dig genom årets olika årstider. Det är dags att utvecklas och det är du som gör det!

Samla bär, stenar, kåda och trä. Du kommer att behöva dessa resurser för att expandera din civilisation. Hälsa på de olika skogsvarelserna och fördjupa dig i Everdells magiska och underbara värld.

I Everdell kan du placera dina arbetare på olika platser på spelplanen för att samla in resurser eller kort. Du behöver dessa resurser för att spela ut skogsvarelser och byggnader i din stad. Det finns fyra årstider i spelet: vår, höst, sommar och vinter. Efter den sista säsongen räknas alla insamlade poäng ihop. Spelet slutar när ingen kan eller vill göra fler åtgärder. Den spelare som bygger den bästa staden och samlar flest poäng vinner spelet.

Everdale

Everdell är ett dynamiskt socialt spel för att bygga och placera arbetare för hela familjen. Det sociala spelet har ett högt återspelningsvärde som gör att spelet blir annorlunda varje gång. Är du redo för en större utmaning? Kolla då in expansionerna Pearlbrook och Spirecrest också.

 • 1-4 Spelare
 • 40 - 80 Minuter 
 • > 12 År
Richard und Marjolein spelar Everdell

Vår åsikt:

Everdell är förmodligen det vackraste brädspelet någonsin! De vackra teckningarna, de söta djuren och det vackra materialet.... allt ser fantastiskt ut! Lyckligtvis är det också ett förstklassigt spel! Handlingarna är mycket enkla, men det stora antalet kort gör Everdell till en utmaning. Rekommenderas varmt!


Camel up 

Brädspel behöver inte alltid vara svåra att spela för att vara roliga. I det här spelet måste spelarna förutsäga vilken kamel som kommer att vinna eller förlora loppet. Kommer vårdslöst spelande att belönas eller inte? Smarta satsningar och lite tur för att bli mästare i kamelförutsägelser. Ett kort men superkul brädspel. Även barn har alltid roligt med det här spelet.

Det speciella med det här spelet är att du kan spela det med upp till 8 personer!

Brädspel Camel Up
 • 3-8 Spelare
 • 30 Minuter 
 • > 7 År
Camel up

Vår åsikt:

En vän till tog med detta spel vi var en stor grupp med vänner som träffades under en helg, och alla ville genast spela. Pyramiden med tärningarna gör det här spelet unikt. Det är lite tur inblandat i det här spelet, men om du spelar smart kan du styra din tur lite grann. Det är lätt att spela och tar inte särskilt lång tid. Därför tar vi regelbundet fram detta brädspel ur vårt spelskåp. Vår dotter Estelle är den enda i vår familj som inte riktigt gillar brädspel, men hon gillar Camel up.


Qwixx

I Qwixx behöver du inte vänta på din tur - någon kastar tärningen och alla kan använda den! Ju fler siffror du markerar på spelplanen, desto fler poäng får du.

Qwixx kan förklaras på två minuter och är spännande ända fram till sista kastet. Låt tärningarna rulla och låt dig smittas av QWIXX-febern!

Brädspel Qwixx
 • 2 - 5 Spelare
 • 15 Minuter 
 • > 7 År
Qwixx

Vår åsikt:

Qwixx är ett mycket beroendeframkallande tärningsspel. Reglerna är superenkla och eftersom spelet är över inom 15 minuter hamnar det ofta på bordet hemma hos oss. De många olika expansioner av spelet vilket möjliggör en hel del variation i spelandet. Ett oumbärligt spel för tärningsälskaren!

Alla brädspel behöver inte vara svåra. Om du inte vill tänka för mycket ska du välja Qwixx.Machi Koro

Du har just blivit vald till borgmästare. Grattis! Tyvärr har medborgarna stora krav: de vill ha jobb, en nöjespark, några ostfabriker och kanske till och med ett radiotorn. Oj, det blir en svår uppgift, eftersom din stad för närvarande bara består av ett vetefält, ett bageri och en kub.

Brädspel Machi Koro

Beväpnad med en tärning och en ambitiös dröm måste du bygga Machi Koro till den största staden i regionen. Du måste få inkomster från utvecklingsprojekt, bygga offentliga byggnader och stjäla från dina grannars kassakistor. Men se till att de inte gör samma sak mot dig!

 • 2 - 4 Spelare
 • 30 Minuter 
 • > 6 År
machi koro

Vår åsikt:

Vi har alltid varit fans av datorspelet Sim City. Machi Koro spelas med tärningar och kort. Men även i det här spelet måste du bygga en stad för att slå dina motståndare. Och med alla expansioner till detta brädspel kan du spela detta fantastiskt roliga spel många gånger. Se bara till att du lägger korten i rätt fack varje gång.


Ticket to ride - Spela brädspel och prata

I vissa brädspel måste du ha mycket tålamod och ett pokerface. För om du verkligen vill ta ett tåg från västkusten till östkusten måste du spara en massa biljetter och hoppas att konkurrenterna inte kommer före dig

Brädspel Ticket to Ride

Ett spännande, men också underhållande brädspel. Detta beror på att spelreglerna faktiskt är ganska enkla och att du därför kan ha roligt under spelet. Men var försiktig och var uppmärksam på vilka kort dina motståndare tar.

 • 2 - 5 Spelare
 • 30 - 60 Minuter 
 • > 7 År
Ticket To Ride

Vår åsikt:

Med Ticket to Ride kan du välja mellan flera brädspel, men vi köpte bara grundspelet. Spelet utspelar sig i Amerika där du har till uppgift att köra tåg mellan de olika städerna på kartan. Ett riktigt familjespel som aldrig blir tråkigt eftersom det finns så många olika sätt att styra tågen. Detta är ett brädspel som inte behöver någon förberedelsetid eftersom reglerna är relativt enkla. Så om du inte har något att göra under en halvtimme är ett spel Ticket to Ride alltid roligt.


Siedler von Catan - Brädspel som alltid är roliga

En bit av världen är grunden för det här superroliga brädspelet. Du börjar spelet med bara en by och en väg. Genom att samla in råvaror kan du byta dem för att bygga nya vägar, byar och städer. Det låter enkelt, men det är inte lätt att vinna. Det mest sålda spelet under de senaste 20 åren, och det med rätta. Med The Settlers of Catan har du alltid ett roligt spel hemma.

Siedler von Catan
 • 3 - 4 Spelare
 • 75 Minuter 
 • > 9 År
Brädspel Siedler von Catan

Vår åsikt:

I vår ungdom hade vi Risk och Monopol, som vi absolut älskade. Men även dessa fantastiska spel känns nästan tråkiga efter att du provat att spelat Settlers of Catan.

Vi antar att du känner till detta spel om du läser den här bloggen. Om inte, sluta läsa nu och gå till närmsta spelbutiken och köp det. Vi har varit beroende av det här spelet i flera år, och under de senaste månaderna har vi plötsligt börjat spela det igen. Främst på grund av att det finns många expansioner till grundspelet som håller spelet extremt utmanande. Inget är roligare än brädspel där man måste bygga något från ingenting


Galna brädspel - Munchkin

Du börjar som en människa på nivå ett utan någon klass. Men när spelet fortskrider kan du förvandlas till en dvärg, en alv, en präst, en magiker och en tjuv. Detta är Munchkin, ett kortspel som är den ultimata parodin på Dungeons & Dragons. Slåss mot monster, fånga skatter och stjäl skatter från dina medspelare. Allt är tillåtet, bara för att nå nivå tio och vinna spelet.

Brädspel Munchkin

Sparka upp dörren och se vad som finns där inne: är det ett monster eller ett föremål? Om det finns ett monster i rummet kan du slåss mot det. Men var säker på att du kan besegra det, annars måste du fly. Om du besegrar honom får du hans skatt och går upp en nivå. Kan du inte besegra honom? Då ska du ringa dina medspelare för att få hjälp.

Men de hjälper förstås inte till i onödan och kanske ber de dig att dela skatten med dem. Ni kan också förstöra varandras planer genom att kasta drycker, engagera andra monster i strid eller göra det monster ni slåss mot starkare. Nästan allt är möjligt i Munchkin, så länge du ser till att du vinner!

Den spelare som först når nivå tio vinner spelet.


 • 3 - 6 Spelare
 • 90 Minuter 
 • > 11År
Munchkin

Vår åsikt:

Det fanns en tid då vi försökte spela det fantastiska spelet Dungeons and Dragons. Detta är ett rollspel där du är en karaktär i olika spännande äventyr. Under spelets gång kan du vinna nivåer och på så sätt bli starkare och starkare. Munchkin är den lättsamma versionen av denna typ av brädspel.

 
Ni skrattar med varandra och under tiden besegrar ni förstås alla hemska monster. Det är förresten inget lätt spel, men när du väl vet hur det går till kan du spela i timmar och ha roligt. Tyvärr har vi inte spelat det här spelet alltför många gånger ännu, så vi kommer att ta fram det senare i eftermiddag!


Fotboll Brädspel

Eleven är ett strategispel av Thomas Jansen (Club Stories, Tavern, Streetpainball) som utspelar sig i fotbollens värld. Du äger en fotbollsklubb och har sex veckor framför dig.

Vilken säsong kommer det att bli för dig? Relativt stabilt? Hemska misslyckanden? Eller kommer ni kanske att kämpa för att vinna ligan?

Brädspel Eleven

Med rätt hantering av klubbens resurser kan du göra fler transfers, träna spelare, anställa ny personal, skaffa sponsorer och utveckla din egen arena. Allt detta för att se till att ditt lag är redo att vinna på den avgörande matchdagen.

Anställ rätt personer på rätt positioner och gör din klubb oövervinnerlig.

 • 1 - 4 Spelare
 • 120 Minuter 
 • > 11 År
Eleven

Vår åsikt:

Vi har spelat dussintals brädspel, men när jag berättade för min fru att jag ville köpa ett fotbollsmanagerspel var hon inte direkt entusiastisk. Marjolein är inget fotbollsfantast. Men ja, jag ville prova spela det en gång. Grannen var förstås genast entusiastisk och så spelade vi det med våra grannar. Vi har bara haft spelet i några månader, men vi har redan spelat det två gånger.


Det finns många regler som man måste lära sig, men när man väl kan dem är det ett fantastiskt brädspel att spela. Man behöver verkligen inte veta något om fotboll för att vinna det här spelet. Men du måste fatta rätt beslut för din klubb.

Vilka spelare och vilka tränare köper du? Vem ska sitta i styrelsen? Är du intresserad av företagets vinster eller vill du göra fansen nöjda? Och vad gör du med sponsring? Det är som att driva en riktig fotbollsklubb. Mitt fotbollshjärta hoppar när jag spelar det här spelet.


Tiny Towns - Bygg din egen stad

Du är borgmästare i en liten stad i skogen där skogens små varelser har skapat en civilisation gömd från rovdjur. Detta nya land är litet och resurserna är knappa, så du tar vad du kan få och säger aldrig nej till byggmaterial. Planera och bygg skickligt en blomstrande stad och låt den inte bli full av bortkastade resurser! Den som bygger den mest välmående lilla staden vinner!

Brädspel Tiny Towns

I Tiny Towns representeras din stad av ett 4x4 rutnät där du placerar resurskubbar i specifika arrangemang för att bygga byggnader. Varje byggnad ger segerpoäng på ett unikt sätt. När ingen spelare kan placera fler resurser eller bygga fler byggnader avslutas spelet och alla rutor utan byggnader är värda -1 VP. Spelaren med flest segerpoäng vinner!

Tiny Towns
 • 1 - 6 Spelare
 • 45 Minuter 
 • > 9 År

Vår åsikt:

Det här brädspelet lämnar oss alltid med ett leende på läpparna. Varje spelare bygger det spel som han eller hon vill ha på sitt eget bräde. Det kanske låter som om man inte kan attackera varandra, men det kan man! Man kan välja den resurs som de andra inte behöver. I det här spelet måste nämligen alla samsas om samma resurser. Vi har spelat det här spelet några gånger med 6 personer. Det är ett favoritspel för våra svärsöner eftersom de äntligen kan spela också. Spelet har enkla regler, men att vinna är inte lika lätt.


Robo Rally - Brädspel som är unika

Robotarna i bilfabriken Robo Rally arbetar på veckodagarna på monteringsbandet. De tillbringar timmar med att bygga höghastighetsbilar som de aldrig kommer att få se i aktion. Men på lördagskvällarna blir fabriken en värld av galna maskiner och farliga planer när de kör sitt eget episka lopp.

Brädspel Robo Rally

I det här strategiska brädspelet behöver du snabbhet, hjärna och många tricks för att bli en racinglegend! Varje spelare väljer en robotfigur och styr dess rörelser genom att spela sina kort. Kaos bryter ut när alla spelare avslöjar de kort de har valt. Industriella lasrar, gapande gropar och rörliga transportband är hinder - men även dessa kan användas till spelarnas fördel. Varje spelare försöker nå de enskilda kontrollpunkterna i numerisk ordning. Den första spelaren som når alla kontrollpunkter vinner.

 • 2 - 6 Spelare
 • 120 Minuter 
 • > 11 År
robo rally

Vår åsikt:

Om jag hade fått bestämma, så skulle vi aldrig ha köpt det här spelet. På kartongen såg det lite ut som en barnleksak. Ändå köpte vi det på rekommendation av en spelexpert, och vi har aldrig ångrat det. Det är roligt att köra roboten över brädet och klura ut vilka åtgärder man måste tänka på i förväg.

Under tiden kan de andra spelarna göra ditt liv svårt genom att avsluta sin plan mycket snabbt, så att du får ont om tid och kanske fattar fel beslut. Det här brädspelet är väldigt snyggt utformat och verkligen unikt i jämförelse med alla andra spel vi beskrivit i bloggen. Så det är absolut värt att prova.


Las Vegas

Spelarna får ta plats i rollen som livliga spelare som prövar sin tur med tärningarna i Las Vegas glittrande värld. 6 kasinon kan besökas, vart och ett med ett annat tärningsnummer. Och de belopp som kan vinnas där är också vanligtvis mycket olika

Brädspel Las Vegas

Omgång efter omgång kommer samma frågor upp: Var ska jag placera mina tärningar för att få majoritet där?
Vilka kasinon har mina medspelare placerat sina tärningar på? Och var kan jag helt enkelt ta en stor summa från en motståndare och stoppa den i min egen ficka?
Men var försiktig, för som så ofta i kapplöpningen om den största potten går allting fel till slut och det finns en spelare som skrattandes kommer undan med slantarna.
Den spelare som har mest pengar efter fyra etapper är vinnaren i det här spelet.

 • 2 - 5 Spelare
 • 45 Minuter 
 • > 7 År
Las Vegas

Vår åsikt:

Egentligen minns jag inte ens hur vi kom att börja spela det här spelet. Man ser det inte ofta i butikerna, vilket är väldigt synd. Det här brädspelet är nämligen väldigt lätt att spela, vilket är en av anledningen till att vi regelbundet tar fram det ur spelskåpet. Reglerna är enkla och man behöver lite tur. Men å andra sidan... vi befinner oss i kasinot i Las Vegas. Tärningar och insatser på rätt kasinon gör att du vinner eller förlorar. Två av våra vänner vill alltid spela det här spelet när de är hos oss. Och på semestern åker spelet alltid med i resväskan.


Cartographers

I Cartographers försöker spelarna få det bästa ryktet under fyra årstider. Under varje säsong avslöjar spelarna sina kort och får ett rykte från drottningen. Den spelare som har det bästa ryktet i slutet av vintern vinner spelet.

Brädspel Carthographers


Drottningen har skickat dig hit för att kartlägga området norr om kungariket så att det en dag kan bli en del av kungariket Nalos. Men du är inte ensam i denna vildmark... Så se till att du drar dina linjer noggrant så att du kan bli rikets bästa kartograf!

cartographers
 • > 1 Spelare
 • 30 - 45 Minuter 
 • > 9 År

Vår åsikt:

Vi åkte till spelmässan i Essen för att titta på nya spel och det här spelet var genast vårt förstahandsval att köpa. Ett spel där du måste utforma ditt land så bra som möjligt med hus, vatten, grödor och träd.

Det är trevligt att man kan få alla möjliga uppgifter i det här spelet, så man kan vinna på olika sätt. Dessutom kan man dra ett monster på varandras brädor, vilket gör spelet lite svårare. Vi njuter av det varje gång vi spelar det med en grupp. Och så många spelare som helst kan delta!


Dixit

Alla spelare har alltid sex kort på handen som visar mystiska teckningar. I tur och ordning är en spelare berättaren som väljer ett kort från sin hand och beskriver det. Detta kan ske genom ett ord, en fras, en gest eller ett ljud. Allt är tillåtet. Försök att bedöma dina motståndare väl och se till att dina förslag inte är för lätta eller för svåra. De andra spelarna väljer ett kort från sin hand som de tycker passar in på beskrivningen.

Brädspel Dixit

Sedan blandas alla korten och läggs upp på bordet med framsidan uppåt och man röstar om dem. Vilket kort tillhör nu berättaren? Försök lista ut berättarens kort, låt dig inte luras av de andra spelarnas kort, men se till att de röstar på ditt kort. På så sätt kan du bli vinnare av Dixit.

 • 2 - 7 Spelare
 • 30 - 45 Minuter 
 • > 9 År
Dixit

Vår åsikt:

Spelet är unikt eftersom det kräver mycket kreativitet av spelarna. Därför spelar det ingen roll om du är ung eller gammal. Barn spelar ofta bättre än vuxna eftersom de har en livlig fantasi. Ett brädspel som vi älskar att spela med vår familj!


Carcassonne

I det här välkända brädspelet arbetar spelarna tillsammans för att bygga upp den franska staden Carcassonne med alla dess gator, städer, kloster och ängar. Genom att använda livegna tjänare tjänar de poäng för avslutade projekt.

Varje tur får du kasta en landbricka och placera en livegen. Vilket slag beror på brickan. Det finns till exempel brickor med vägavsnitt, kloster, stadsdelar och/eller ängsbitar. I princip får inte mer än en livegen placeras på ett projekt, men om två oavslutade sektioner sätts ihop kan flera livegna ändå landa på dem.

Brädspel Carcassone

Den som har flest livvakter på ett oavslutat projekt får omedelbart poäng. Olika regler gäller för hur många poäng som ska delas ut för varje typ av projekt. Spelet avslutas när alla stenar har placerats. Den spelare som har flest poäng vinner.

Carcassonne är populärt bland både familjer och vana spelare eftersom spelet har tillräckligt med djup trots de enkla reglerna. Med lite tur kan alla kämpa för segern till slutet.

 • 2 - 5 Spelare
 • 45 Minuter 
 • > 6 År
carcassonne

Vår åsikt:

Carcassonne är ett mycket välkänt brädspel, och det med rätta. Spelet är lätt att spela och man kan bygga mycket på kort tid. Men var försiktig, för brickorna är inte obegränsade. Vi har inte spelat spelet på flera år, men det betyder inte att vi inte gillar det. Så det är hög tid att vi spelar en omgång Carcassonne igen. Personligen har jag alltid roligast att bygga stora städer.


Medina

Spelarna är enkla shejker som kallas av kalifen för att bygga en ny huvudstad i öknen. Så de tävlar om makten i den snabbt växande staden från början. Varje spelare börjar med samma antal byggblock. Snart byggs det överallt. Imponerande palats med rymliga stall byggs för att mata kamelerna i rika handelskaravaner

Brädspel Medina

Runt omkring byggs stadsmuren som avbryts av fyra portar. I de smala gränderna mellan palatsen uppstår snart en kasbah: den traditionella marknaden som kommer att ge handel och välstånd eftersom den lockar stadsborna. Om du bygger på stadsmuren kan du bli utnämnd till tornvakt, och om du flyttar in i ett palats i tid får du åtminstone ett poäng. Men om du väntar längre kan du få mycket mer poäng; eller hur? Den smartaste byggaren får trots allt kalla sig prins av Medina!

 • 3 - 4 Spelare
 • 60 Minuter 
 • > 9 År
medina

Vår åsikt:

Vi gillar brädspel där vi måste bygga. Så vi har alltid roligt när vi spelar detta spel. Tyvärr har spelet legat i vårt spelskåp alldeles för länge nu. Så det är dags att damma av det (från Sahara) och fokusera på detta fantastiska spel. Märkligt nog har våra barn aldrig spelat det. Vad tror du att vi ska spela i helgen?


Azul

Som kakelmålare i Azul får du utmana att dekorera väggarna i det kungliga palatset i Evora. Azulejos (ursprungligen vita och blå keramikplattor) introducerades av morerna och antogs helt av portugiserna när deras kung Manuel I fascinerades av den hisnande skönheten hos de moriska dekorativa plattorna under ett besök i Alhambra-palatset i södra Spanien. Kungen, som var djupt imponerad av Alhambras inre skönhet, beordrade omedelbart att hans eget palats i Portugal skulle dekoreras med liknande väggplattor.

Brädspel Azul

I spelet Azul turas spelarna om att placera färgade brickor från leverantörer på spelplanen. När rundan fortskrider får spelarna poäng för hur de har placerat sina brickor för att dekorera palatset. Extrapoäng ges för vissa mönster och för att fullborda uppsättningar; bortkastade förnödenheter dras av från poängen. Den spelare som har flest poäng i slutet av spelet vinner.

 • 2 - 4 Spelare
 • 40 Minuter 
 • > 7 År
Azul

Vår åsikt:

Azul är ett av de mest vackert utformade brädspelen vi vet. För mig är det inte heller ett lätt spel, Marjolein tycks ha en mycket bättre känsla för formerna än vad jag har. Men vi tycker båda att det är ett roligt taktiskt spel, och våra två döttrar älskar att spela det också. Så det är ett riktigt familjespel!


Through the ages

Genom tiderna: A New Story of Civilisation är en ny utgåva av det populära brädspelet Through the Ages: A Story of Civilisation. Jämfört med sin föregångare har många förändringar gjorts, bland annat när det gäller krigföring. På grund av det enorma antalet kort är ett spel i Through the Ages aldrig detsamma. Through the Ages: A New Story of Civilisation placerar sig alltid mycket högt på topp 100

Brädspel Through the ages

Det här brädspelet är inget lätt spel. Spelet tar minst 4 timmar, men kan också spelas på en dag. Särskilt första gången tar det mycket tid.

 • 2 - 4 Spelare
 • +/- 240 Minuter 
 • > 14 År
through the ages

Vår åsikt:

Har du tid att fördriva? Det här spelet är egentligen bara för riktiga spelälskare, för det tar verkligen lång tid. Detta beror på att du börjar med en mycket begränsad civilisation och måste bygga upp den till ett starkt land. Ett spel som har utvecklats från det gamla brädspelet Civilisation. Och ett brädspel som naturligtvis har sitt ursprung i Sid Meiers datorspel. Vi älskar den här typen av spel. Spela, beställ mat, spela vidare och kanske till och med avsluta spelet nästa dag.


Clever

I Clever kastar du tärningar för att få poäng. Varje tärning har en egen färg som motsvarar en kategori på ditt personliga spelblad. Du skriver in den kub som du väljer efter att ha kastat tärningarna på spelbladet. Varje färgkategori ger poäng på sitt eget sätt. Du kryssar till exempel i rutorna i den gula kategorin med den gula tärningen och skriver in värdet av den orangefärgade tärningen i de tomma rutorna i den orangefärgade kategorin.

Brädspel Clever

Du måste kasta tärningarna tre gånger per runda, varefter du väljer en tärning varje gång. Varje tärning som är lägre än den du väljer hamnar på hyllan så att motståndarna kan använda den tärningen under din tur.

 • 1 - 4 Spelare
 • 30 Minuter 
 • > 7 År
Clever

Vår åsikt:

När man frågar folk om de känner till några tärningsspel svarar de alltid ja: Yahtzee. Men Clever är så mycket roligare och mer varierat än Yahtzee! Vi har grundspelet här hemma och spelar det väldigt ofta. Ett spel som Clever tar dessutom inte särskilt lång tid, så vi spelar det flera gånger i månaden. Naturligtvis måste man ha tur, men eftersom man har så många valmöjligheter är det också viktigt att välja klokt. Ett roligt brädspel för semestern! Med ett gott vin till, förstås.

Related Posts
No related posts for this content

Richard & Marjolein

 • Fredrika Erenhall skriver:

  Azul liknande spel med andra namn finns flera de är så super häftiga.

 • >