Julspel; 12 bästa idéer för att göra din jul oförglömlig

Julspel

Vill du få detta jultärningsspel gratis?

*Inkluderar superroliga uppgiftskort.

Sugen på ett roligt jultärningsspel? Ladda ner spelet här helt gratis. Superroliga uppgiftskort medföljer.

Ljus är tända i julgranen, varm choklad med vispgrädde står framme på bordet och stämningsfull julmusik spelas i bakgrunden. Älskar du också julen? Det är en av de mysigaste tiderna på året. 

Letar du efter inspiration till roliga julspel? Vi har listat våra favoriter åt dig.

Christmas family games

Julspel: Pubquiz

Detta är verkligen tiden på året att spendera tid med din familj. Pubquiz är ett spel som kan spelas av (nästan) vem som helst. Ung som gammal. En mysig musikrunda ingår också. Det är alltid trevligt att släppa loss och sjunga med i denna frågesport. Även om du ska fira jul med ett gäng kollegor kan detta pubquiz vara något för dig. Tio omgångar med tio frågor, inklusive en musikrunda. 

>>Kolla in Pubquiz

Svensk pubquiz

Jultärningsspel

Om du firar jul med en grupp vänner är detta spel ett måste: Jultärningsspelet. Det är ett superkul och kort julspel med julklappar. Hur fungerar jultärningsspelet?


Alla i gruppen köper tre små julklappar i förväg. Ni kommer i förväg överens om ett fast belopp. Det som gör det extra roligt är att till exempel köpa två fina presenter som alla vill ha och en galen julklapp som den tredje. Alla måste slå in julklapparna så att man inte ser vad det är. Alla inslagna julklappar placeras sedan på ett bord i mitten av gruppen, och då är det dags att börja spela julens allra bästa tärningsspel. 

Vad mer behöver du till julens tärningsspel?

 • Tärningar
 • Stoppur (på en mobiltelefon) eller en väckarklocka
 • Instruktioner hur man spelar jultärningsspelet. För att göra det enkelt för dig har vi inkluderat instruktionerna nedan. 

Ha så kul när ni spelar detta roliga julspel!

Jultärningsspelet
Jultärningsspelet 2
Julspel

Begär detta spel gratis.

Vill du spela det här spelet under julen? Ge oss ditt namn och din e-postadress så skickar vi det till dig helt gratis.

En favorit bland julens familjespel: charaderspelet

Det här spelet finns med på vårt program varje år. Familjespelet Charader. Du har förmodligen spelat charader förut. Alla skriver ner namnet på kända personer, djur eller figurer, som hela gruppen känner till, på några lappar. Alla lappar placeras sedan i en stor skål eller liknande, och sedan spelar man mot varandra i lag, i par eller tre mot tre. Spelet består av tre omgångar, där varje lag har 30 sekunder på sig att gissa vad det står på lappen. Om din teammedlem listar ut vad det står på lappen får ni behålla den lappen och samlar ett poäng för den. När de 30 sekunderna är slut får nästa lag gissa. Så här fortsätter det tills alla lappar är använda.

Hur fungerar Charader-spelet?

 • Omgång 1
  Går ut på att i ord förklara vem eller vad som står på lappen. Du får inte nämna personens namn på lappen. Efter omgång 1 läggs alla lappar tillbaka i skålen och sedan startar omgång 2.
 • Omgång 2
  I denna omgång får du inte prata, utan bara använda pantomim. Eftersom du redan från omgång 1 vet vad som står på lapparna, blir det lite enklare att lista ut. Efter omgång 2 går lägger ni återigen tillbaka alla lappar i skålen och då är det dags för omgång 3.
 • Omgång 3
  I denna omgång får du bara säga ett ord (men naturligtvis inte namnet på personen). Det lag som samlat mest poäng efter dessa tre omgångar har vunnit!

Julskattjakt – samla ihop allt på listan

Det här spelet innebär att du måste samla på dig saker. Denna skattjakt är mycket enklare och även mer aktiv än en vanlig skattjakt. Du kommer att behöva hitta och samla en massa saker som står skrivet på en lista. För att bevisa att du har hittat sakerna på listan behöver du ta med dig dem. Men... nu när det trots allt finns mobiltelefoner, kan du ju också tillåta bilder som bevis. Ni delar upp er i grupper och allt ni behöver är ett spelkort, en mobiltelefon och en penna.

För att ni ska spara tid har vi redan skapat en helt gratis julklappsjakt för er.

>>Gratis nedladdning av julens skattjakt

Julskattjakt

Julskattjakt – följ ledtrådarna

Oavsett om det snöar eller inte går det bra att vara ute under jullovet. Har du barn? Då är det alltid en bra idé med en skattjakt. Det behöver verkligen inte vara svårt. Det kan vara med gammaldags pilar eller andra markeringar på marken, eller till exempel roliga frågor om julen upphängda på olika ställen. Om spelaren väljer rätt alternativ, vet de om de ska gå åt vänster, höger eller rakt fram.

Julspel: Coolt och dumt

En trevlig variant på spelet 'Coolt och dumt'. Alla i gruppen skriver ner tre saker som han eller hon tycker är väldigt coola. Och, du gissade rätt, ni ska även skriva tre lappar med saker ni tycker är riktigt dumma. (Försök att göra din handstil så oigenkännlig som möjligt). Efter detta lägger ni ner alla lappar i en stor skål. Turas om att ta upp en lapp från skålen. Du måste gissa vem lappen tillhör. Om du gissar rätt kan du behålla lappen och du får ett poäng och får fortsätta att ta upp en annan lapp. Om du gissar fel är det nästa spelares tur. Om du drar ditt eget kort har du tur! Berätta för resten av gruppen vad du tycker är dumt eller coolt. Ett av julens roligaste familjespel, där du verkligen lär känna dina vänner och familj.

Christmas family game puzzle

Julpussel

Det låter kanske lite gammaldags, men alla kommer att uppskatta ett stort julpussel hemma. Gärna ett med många pusselbitar. Varje gång du går förbi kommer du automatiskt att vilja lägga en till pusselbit. Det är alltid trevligt att pussla tillsammans med sina barn. Lägg pusslet på en stor tallrik eller bricka som du placerar på köksbordet – på så sätt kan du enkelt flytta pusslet när det är dags att äta.

Ett av de roligaste julspelen för hela familjen: Vem eller vad är jag?

Jag brukade ofta spela detta med några kollegor när vi ville fördriva tiden. Du sätter en post-it lapp på din panna, där namnet på en känd person står skrivet (lappen ska vara skriven av någon annan). Genom att ställa frågor måste du ta reda på vem eller vad du är. Den kollega som först gissar rätt vinner.

Nu för tiden behöver du inte ens använda post-it lappar. Det finns flera appar med detta spel, där du håller upp din mobiltelefon framför pannan. De kallas också för Charader-spel. Från talkshowen med Ellen de Generes spelar de ofta Heads up ! Där du kan välja mellan 75 kategorier av människor. 

Fly i ditt eget hem

Firar du jul med familjen hemma i år? Och är du själv ett fan av Escape Rooms? Skapa då ett unikt Escape Room, i ditt eget hem! På Playgroupgame har vi ett fantastiskt Escape Room för barn upp till 13 år. Hur fungerar det? Du får alla instruktioner och material digitalt. Med hjälp av det medföljande materialet kan du förbereda rummet. För att göra detta måste du klippa, klistra och hänga upp saker i hemmet. Ta med din telefon när du spelar spelet, för att på ett interaktivt sätt få tillgång till ledtrådar, och ibland måste du även klara av att knäcka koder för att komma vidare. Ett av julens superhäftiga familjespel. Kan du och din familj lyckas fly?

>> Kolla in barnens utrymningsrum

Escape Room för barn

Julspel för barn

Kanske känner du igen detta från något barnkalas – bind ihop kakor med hjälp av ett snöre. Men på julen måste vi självklart lägga till lite julstämning. Så, gör istället julkransar av kakor! Sätt på dig ögonbindeln och bit. Dina barn kommer att älska den här typen av julspel. Superkul och gott!

Berättar du sanningen?

Hur bra är du på att ljuga? Detta är ett roligt julspel för vuxna. Särskilt kul är det när du spelar ihop med dina vänner. Hur fungerar det? Sitt ner tillsammans. I tur och ordning säger någon tre påståenden om sig själv. Försök att ha ett så bra pokerface som möjligt. Av de tre påståendena är två sanna, men en är lögn. Målet är förstås att de andra spelarna ska gissa vilken utav påståenden som är en lögn. Varje spelare som gissar rätt blir tilldelad ett poäng.

Topp 3 julfamiljebrädspel

Ett häftigt brädspel ska man förstås inte missa att spela i jul. Vilka är era favoriter? Dessa är bland våra topp tre:

Tiny towns

Ett utmanande och strategiskt spel som inte är för komplicerat att spela. Tricket är att använda dina råvaror på ett smart sätt för att bygga byggnader i din stad. Hur ska du samla flest poäng men samtidigt se till att du inte fastnar? Rekommenderad att spela från 10 år och upp till sex spelare. Ett perfekt brädspel vid jul.

Christmas family board games

Qwixx

Ett roligt och snabbt tärningsspel för familjen som är enkelt att spela. Ni måste turas om att kasta tärningarna, men varje kast är intressant för alla spelare eftersom alla har chansen att bocka av något på sin egen resultattavla. Så ni behöver inte vänta på varandra som med Yahtzee. Tärningsspelet kan spelas från 8 års ålder. Alltså ett perfekt julspel (och julklapp) för barn.

Pandemic

Det kanske inte finns något mer passande spel än detta just nu. Brädspelet 'Pandemic' är ett perfekt spel att spela under lovet. Du kan bara vinna genom att arbeta tillsammans och i lag försöka bekämpa fyra virus. Vilken julstämning! Spelet är ganska strategiskt, men kan spelas från 10 års ålder.

Vi önskar dig Glada Speldagar!

Efter alla dessa månader av begränsade möjligheter att träffas, längtar vi nog alla bara efter att få vara tillsammans. Och det är vad julen är till för! Vi hoppas att vi har gett dig tillräckligt med inspiration för många roliga Julspel tillsammans. Vi önskar dig en God Jul!

Related Posts
No related posts for this content

Richard och Marjolein

Vi är Richard och Marjolein Schreurs, och vi delar vår passion för spel med många av våra vänner och familjemedlemmar. I 20 år har vi gjort spel för våra egna vänners helg och för 5 år sedan bestämde vi oss för att göra dessa spel tillgängliga för alla som också älskar spel. Vi är trots allt riktiga spelfantaster. Våra garderober är fulla av många olika spel.

 • Mirja skriver:

  Så kul med nya idéer. Tack!

 • >