De bästa spelen och aktiviteterna för er skolavslutning

Skolavslutning - För många barn och lärare en av de mest speciella dagarna på året.

skolavslutning

Allt arbete är färdigt, du kommer att ha en fantastisk dag och sedan kommer ni inte att se varandra på sex veckor. Så den här skolavslutningen måste vara extra speciell, eller hur? En dag full av underhållning, att vara tillsammans, roliga aktiviteter i skolan och naturligtvis spel. Vi har sammanställt lite inspiration för dig. Oavsett om du har en sista skoldag med förskolebarn eller en sista skoldag för de äldre skolbarnen. Det finns något för alla.

Eftersom vi är en spelwebbplats tycker vi att ett bra spel för sista skoldagen är ett måste. Så vilket spel är lämpligt för vilken grupp? Och vad är det bästa sättet att spela ett sådant spel på skolavslutningen? Slutligen har vi några andra aktiviteter som inte bör missas på din skolavslutning.

För åldersgruppen 9 till 12 år finns det många roliga lekar att göra under den skolavslutning som är sista dagen i skolan:

Escape room sista dagen i skolan

Många klasser har redan spelat dem. Barnens Escape Rooms från Svenskagruppspel. Naturligtvis kommer du inte riktigt att fly från klassrummet. Det här är spel som du skriver ut och förbereder och sedan kan du spela dem i olika grupper. Egentligen kan du spela det så ofta du vill. Så länge det är med olika grupper av barn varje gång, annars vet de lösningen. Gör det till en tävling, till exempel, för att se vilken grupp i din klass eller skola som är först med att lyckas "fly". I genomsnitt tar det en timme per grupp.

Materialet kan ställas ut i klassrummet eller t.ex. i en gymnastiksal; resten av spelet är interaktivt. Det är bra om minst en i gruppen kan ta med sig en mobiltelefon den dagen. Om man inte vill kan man också spela spelet utan telefon. Många skolor säger att de ofta laminerar materialet, så att det kan spelas oftare av flera grupper. 

Rekommenderade
Escape Room för barn

Faraos skatt

Interaktivt Escape Room för barn upp till 13 år.

Skolavslutning: Skattjakt runt skolan

Hur kul är det inte att ha alla barn från skolan i grupper, tillsammans med föräldrar, som tar en liten rundtur i grannskapet med en skattjakt. Naturligtvis måste en av lärarna (eller någon från föräldrakommittén) bestämma en rutt. Självklart är det otroligt viktigt att tänka på barnens säkerhet, så inga rutter där det är mycket trafik. Tänk också på barnens ålder och svårighetsgraden. Det ska vara lämpligt för alla åldrar i grundskolan. 

Vi har därför skapat 2 färdiga skattjakter. En är lämplig för 4-7-åringar och den andra är lämplig för 7-10-åringar. De äldre skolbarnen tycker ofta att en skattjakt är mindre intressant. Så om du inte känner för att spendera en enorm mängd förberedelsetid för att komma på ett spel på sista skoldagen, har vi redan gjort dessa 2 skattjakter åt dig.

Allt du behöver göra är att bestämma vilket plats ni ska spela på och sätta upp vårt material där.

Skattjagt
Skattjakt Skolinbrott

All you have to do is set out a route at your own location and put up our material there. The last school will be a big party.

Skolavslutning - Uppdragsspel

Detta spel passar utmärkt att spela på skolavslutningen, särskilt med de högre årskurserna. Ta med dem till ett köpcentrum där det finns mycket folk och dela in barnen i grupper (under uppsikt). Detta spel består av 2 delar: leta och göra.

I leta-delen har barnen ett A4-ark med 5 (eller 10) bilder på, som de måste hitta i köpcentret. Det är detaljerade bilder av t.ex. en bokstav i ett skyltfönster eller en skylt på en vägskylt. De är gjorda på ett sådant sätt att man inte direkt kan se var de är på A4-arket.

Under tiden får barnen 5 uppgifter att göra. De börjar med den första uppgiften och när den är klar kan de gå vidare till nästa uppgift.

Du kan till exempel låta dem göra följande uppgifter under denna skolavslutning:

 • Far och mor. Två av barnen ska fotograferas med en barnvagn som om de vore far och mor. Men de måste båda ha ett öga stängt på bilden.
 • Morfar och mormor. Ta ett foto tillsammans med ett äldre par. Alla ska le på bilden.
 • Golvet är av lava. Alla barn måste fotograferas av sin handledare, men de får inte röra marken med fötterna. Och två andra personer måste också fotograferas.
 • Låt barnen avbilda ett ord eller en siffra på golvet. De ska ligga ner så att de avbildar bokstäver och du fotograferar dem ovanifrån så att ett ord skapas.
 • Alla barn gör ett handstående och blir sedan fotograferade. De kan få hjälp (exempelvis at någon håller i deras ben) på bilden.

I allmänhet fungerar den här leken inte om du ni är många grupper, eftersom du inte vill orsaka allt för mycket kaos i köpcentret. Men det går bra att spela med bara en klass på skolavslutningen.

Skattjakt efter kostym

Jättekul är förstås de utklädda skattjakter där alla lärare går runt någonstans i närheten av skolan och alla är utklädda. Du kan också spela det i ett stort köpcentrum. Ge barnen ett kort med ord på. Dessa ord är relaterade till hur lärarna är klädda. Till exempel: doktor, häxa etc. För de lägre årskurserna behöver du självklart en handledare (föräldrar kan naturligtvis spela en roll i detta, de kommer ofta till skolavslutningen på den sista skoldagen ändå) och du kan naturligtvis göra spelet mer utmanande för de högre årskurserna.

Låt till exempel de äldre barnen spela ett litet uppgiftsspel. Till exempel kasta burkar, fingerborg (gissa under vilken kopp bollen är) och låt gruppen stå i ordning från äldst till yngst utan att få prata med varandra.

Barnen älskar en lärare som är utklädd och du kommer garanterat att se att några av dina kollegor blir helt uppslukade av sin roll.


Spel för skolavslutning för förskoleklass och årskurs 1 och 2

För de riktigt små barnen i skolan är spänningskurvan inte särskilt hög. De är nöjda med en trevlig lektion på skolavslutningen.

För barn under sex år (förskolebarn) är dessa roliga aktiviteter för den sista skoldagen perfekta: 

 • Bingo
  Oavsett vilken form du spelar är bingo alltid ett roligt spel för barn. För förskolebarn kan du göra ett bingospel med kort på temat helgdagar, till exempel. Ett bra spel för skolavslutningen för förskolebarn.
 • Städa tillsammans
  I slutet av året behöver klassrummet en rejäl städning. Men hur trevligt är det inte att städa tillsammans med barnen? Till exempel kan allt lego tvättas i en skål med vatten. En annan grupp kan rengöra borden med våtservetter osv. Var dock försiktig eftersom en städning också kan göra klassrummet till en ännu större röra...
 • Leksakernas dag
  Det är nästan en tradition varje sista skoldag. Men småbarn älskar att leka med sina vänner med deras egna leksaker. Vill du göra det extra roligt? Köp något litet till alla så att de har en present att leka med samtidigt.
 • Skapa en skattjakt
  Gå ut med din grupp och starta en rolig skattjakt. För småbarn behöver du inte gå långt alls, eftersom du också vill att alla ska hålla ihop. En liten rundtur räcker gott och väl för skolavslutningen.

Avskedssång för sommerlovet

Traditionen är att man avslutar året med att sjunga högt tillsammans med hela skolan. På vår skolgård är det alltid en fest att höra alla barnen sjunga tillsammans. Ni får sex veckors ledighet, men de första veckorna kommer du säkert fortfarande att ha sångerna som barnen sjunger i huvudet.

Skolavslutningsdikt

Som lärare får du många presenter från barnen på sista skoldagen. Tillräckligt med choklad för att räcka hela sommaren! Men hur trevligt vore det inte att ge barnen från din klass någonting speciellt?

Svingar ut, hoppar ut, halkar... 

När barnen faktiskt lämnar skolan, gör det till ett spektakel genom att vinka av dem ordentligt. Låt till exempel alla barn hoppa ut ur skolan via en studsmatta. Eller ställ en bänk från gymnastiksalens fönstret där alla kan glida ut.

Har du inte den möjligheten i din skola? Då kommer detta alltid att fungera på skolavslutningen: Skruva upp musiken högt. Låt barnen bilda par med händerna mot varandra. Och låt dem springa genom varje klass som en pendel. Börja med småbarnen och sluta med sexorna. 

Skolavslutning - Lämpligt för skolor

Komplett paket för skolor: för äldre barn i de sista åren av grundskolan. Köp 2 spel så får du det andra spelet med 25% rabatt. Det är otroligt smidigt för skolan, du behöver bara skriva ut dessa spel en gång. Om du sedan laminerar dem har du redan en rolig aktivitet redo för nästa års sommarfest/lärardag eller vad det nu kan vara. Du kan återanvända dessa spel om och om igen. 

Avsluta sista skoldagen med kollegorna

Och sedan... är det dags för vila. Och... en mysig avslutning med dina kollegor. Vill du spela ett annat roligt spel med dina kollegor på sista skoldagen? Kolla då in våra spel för vuxna.

Vi hoppas att vi har gett dig tillräckligt med idéer. Vi ser fram emot att höra vad du tycker. Hör gärna av dig till oss nedan!

Ha en trevlig semester! 

Richard och Marjolein

Vi är Richard och Marjolein Schreurs, och vi delar vår passion för spel med många av våra vänner och familjemedlemmar. I 20 år har vi gjort spel för våra egna vänners helg och för 5 år sedan bestämde vi oss för att göra dessa spel tillgängliga för alla som också älskar spel. Vi är trots allt riktiga spelfantaster. Våra garderober är fulla av många olika spel.

>